20130902 Reinsjakt på Vingelen

 

Så er det endelig reinsjakt. Vi hadde gledet oss lenge til dette og været ser ut til å bli riktig bra. Her er vi kommet frem til Vingelen og på vei opp i fjellet fra Gjerbua.

Her er det kafferast etter at vi hadde gått over Søndre Gjershø.

 

Vi ser mange mindre flokker på begge sider når vi går sørover, men det er langt unna...

Eimund bruker kikkerten flittig.

 

Vi jaktet på samme sted i fjor og da ålte vi oss inn på en reisnlokk her. Da jeg kom ned fra fjellet oppdaget jeg at jeg hadde mistet reservemagasinet til geværet. Vi gikk borten stedet, og sannelig fant jeg det. Det var like fint etter et år her. Snakk om å være heldig !

 

Vi gikk nordover til Nordre Gjershø og videre inn på Ravaldslettfjellet (iflg kartet). Der hadde vi lokalisert en flokk, men da vi kom frem var den forduftet. Istedet kom tåka og vi måtte bare returnere. Heldigvis kunne vi bare følge GPS-sporet tilbake.

På Gjerbua traff vi tre generasjoner Trøan fra Os. Gunnbjørn (th) er en erfaren jeger, men nå var det barnebarnet Marit Therese som hadde rein for første gang. Faren hennes Rune i midten. Trivelig folk ja.

Vi fulgte med de fra Gjerbua til andre siden av  Båvorda. Der kjørte vi på en dårlig vein nesten til Londalen. Da vi stoppet opp fjellet der, så vi det gikk en flokk oppi Svartåsfjellet. Vi gikk ut av bilene og ble straks klar over en kalv som var alene bare 150 meter fra bilen. Der fikk Marit skutt sin første rein. Gratulerer !

Vi gikk også en tur rundt Svartåsfjellet, men så ikke mer til reinsflokken. Vi kjørte ned noen hundre meter og satte opp lavvoen. Her laget vi oss mat og koste oss ved bålet før vi krabbet inn i soveposene. Vi våknet ikke før langt på neste dag... :-)

 

Vi fant en veldig fin teltplass. Mose under og en liten bekk med godt vann 20 meter fra lavvoen.

 

Neste morgen (lørdag kjørte vi opp til Svartåsfjellet igjen, men så ikke noe dyr der. Derimot så vi to flokker lenger nord og vest. Alt tydet på at det var lite dyr igjen på denne siden, så vi dro ned igjen, pakket lavoen og dro til Gjerbua igjen. Her gikk vi inn i retning Busjødalsrabban. Traff oppsynet og fikk høre at de to flokkene vi hadde sett, var passert og gått ned i skogen.

Vi satt en stund og fikk etterhvert øye på en flokk nede i skogkanten. Vi raklet nedover og plutselig ble jeg var en simle med kalv. Her fikk vi en god sjanse, men kalven (vi hadde kalv) lå i gresset og dessverre ble jegeren oppdaget etter spennende sniking.

 

Vi tenkte vi skulle ta det rolig og vente på at det kom dyr opp fra skogen i gjen. Det var mye sauebønder som lette etter sauer, og da regnet vi med at de jaget reinen opp fra skogen. Det stemte på en prikk. Men den kom fort og samlet, og det var vanskelig å plukke ut dyr.

 

 

 

Så vi tok en lang matpause og lot dyrene gå - kanskje de ville roe seg litt utover dagen. Så fortsatte vi nordover...

 

Etter en stund ble jeg var en flokk nede på Busjødalsrabban. Den var på kanskje 150 dyr, og her skulle vi satse seriøst. Vi gikk rundt for å få været i mot oss og ålte oss skinnflate inn på flokken. Det tok tid (brukte sikkert 1-1,5 time), men flokken roet seg og vi kom innpå. Først 130-140 m - litt langt hold - så retur for å finne en annen rute - og der er vi endelig på en god posisjon litt under 100 meter unna. Eimund fant en god stilling og skyteposisjon. En kalv lå nesten øverst i flokken alene. Den er på kornet. En kan ikke skyte den når den ligger. Det tar tid. Lang tid. Men når den reiser seg så smeller det.

 

Her går skuddet !

 

Det ble treff !

 

Stolt jeger.  Gratulerer !

 

Det var en fantastisk dag og høste fra naturen på. 18-19 grader, sol og nesten skyfritt, og nesten ikke vind. Og så utrolig flotte dyr !

 

Så slaktet vi og pakket kjøttet i sekkene og tok på hjemvei. Eimund fyller vannflaska.

 

Ikke langt unna traff vi på noen som lette etter en liten bukk som var skadeskutt.

 

Det var et stykke å gå og det ble mørkt enda vi kom frem til bilen. Vi måtte til Vingelen og veie også, så det ble sendt før vi kom hjem.

Men det var to utrolig spennende og innholdsrike dager helt sør i Forellhogna nasjonalpark.

Tusen takk for laget Eimund.

 

Skriv gjerne en kommentar på gjesteboka.

fil: jostein/13/ja20130902.html