Sandbacken fra Jonsvannet

 

Fakta om motoren

Fabrikat: Sandbacken 10 hk

Type: Glødehodemotor

Produksjonsår: 1920

Nr: 795

Størrelse i hk: 10 hk ved 475 omdreininger

Motoren er opprinnelig brukt som sagmotor ved Jonsvannet.

 

Tidligere eier: Jeg overtok denne sammen med Idar Solberg av Ola Anders som hadde byttet til seg. Se bok  "Stasjonær- og båtmotorer" av Arnulf Jensen. Den var kommet fra et dødsbo på Jonsvannet (Einar Mortensen). Einar hadde restaurert den og ingen fikk start på den etter det. Men nå går den. Se hva som var feil lenger nede :-).

 

 

Oktober 2015: Her kapper vi ved så flisa står. Men det skulle vise seg at det ikke kom frem olje til det ene bærelageret, så der blir det nok litt reperasjon. Men nå kan vi jo å lage nye lager :-)

 

Oktober 2015: Snart er det bygdedag og planen er å ha med kappsag dit. Da ble det denne som skulle være med å dra. Men litt service måtte til. Særlig justering av tenning for å få den til å gå fint. Ole Mikal er med :-)

 

 

12.8.12: Så da ble et stort mysterium oppklart. Og det var en helt naturlig forklaring.

 

 

 

12.8.12: Se hvor lett den startet

 

 

12.8.12: Når det ble tatt på hull og så motoren kunne få luft - ja, da startet er det håp om at den kan starte.

 

12.8.12: Men så ringte Stein og Idar en dag og de mente kanskje at feilen var lokalisert. Han som hadde restaurert den for ca 20 år siden hadde glemt å hulle ut i pakningen for luftkanalen. Det ble en ganske effektiv "stoppe-knapp" på motoren. Den fikk jo ikke luft !!!

 

14.7.12: Mange hadde gode råd og alle muligheter ble diskutert og prøvd. Her prøver vi til og med å "slepe" den i start. Internationalen til Knut fungerer som startmotor. Det hjalp selvsagt ikke... Vi måtte ta den med hjem uten at problemet var løst.

 

14.7.12: Vi hadde den med på motordagen på Anshus og tenkte at nå skal den til pers.

 

 

15.6.12: Vi gløder godt, men det smeller en gang, og så er det dødt. Det var da merkelig....

 

 

15.6.12: Så er den flyttet til Soknedal og vi skal forsøke å starte den.

 

 

14.6.12: Jeg mente jeg hadde sett denne motoren før, og ganske riktig. Neste dag slo jeg opp i boken "Stasjonær- og båtmotorer" av Arnulf Jensen, og der står den avbildet.

 

 

13.6.12: Opp på hengeren med den

 

 

13.6.12: Staselig motor med clutch og det hele.

 

 

13.6.12: Men det er likefult en Sandbacken 10 hk nr 795 fra 1920.

 

 

13.6.12: Olav Anders mente han ville prøve å starte den, så det er ikke godt å si hva han har fått av informasjon av tidligere eier da han overtok den :-). Det skulle i alle fall vise seg at den ikke ville gå og at det har den ikke gjort de 20 siste årene.

 

 

13.6.12: Idar og jeg var egentlig på en tur uti Snillfjord for å demontere en båtmotor, men den var så dårlig at den ikke var aktuell. På hjemtur snakket vi om at vi kanskje skulle ta turen innom Olav Anders på Fannrem. Joda, og her stod det flere motorer. Vi ble enig om pris, og slo til på flere motorer. Denne var den fineste.

 

fil: jostein/motor/Sandbac2.html - sist oppdatert:    09.07.19