Josteins slektsside

Arne Hustøft


Spispur og finsnekker fra Bergan

Arne var sønn av Sigrid Anna Moshaug og Sivert Sivertsen Hustøft. Han ble født 8.12.1926 på kjøkkenloftet på Bergan. Arne var tvilling med Reidun og skulle bli en skikkelig skøyer.
Han begynte på skolen i Kjøtrødsskolstu som åtteåring. Det var skole annenhver uke. I Arnes friuke var faren og holdt skole i Strinde. Da hendte det rett som det var at Arne, særlig på torsdagskveldene, gikk over til faren i Strinde. Han hadde ofte med mat og overnattet der. Så fikk de rusle sammen hjem igjen på fredagskvelden. Det syntes Arne var stor stas.
De tre første årene hadde han Inga Lium som lærer. Senere far sin. Det var ikke alltid like enkelt. Arne fant nok på litt av hvert av skøyerstreker på skolen også, men faren var redd for at han skulle tilgodese sine egne, og var han da i tvil om hvem som hadde gjort skøyerstreket, endte det ofte med at Arne fikk skylda og straffen.


Familien på Bergan med Arne i midt i.
Legg merke til slipset under beltet.

Arne ble konfirmert i 1941. Lærer Barkve var prest. Men ettersom han var med i motstandsbevegelsen, var han en mye borte (han ble også arrestert og sendt til Tyskland).

På grunn av krigen gikk ikke Arne framhaldsskole. Men han gikk på snekkerskole i Sørbygda. Skolen ble holdt i bedehuset der og Arne Gynnild var lærer. Skolen varte et halvt år.
I 1947-48 var Arne i militære. Rekruttskole på Steinkjersannan, beltevognkurs på Trandum og videre til Tysklandsbrigaden.
Gikk på snekkerlinjen på Blaker (Statens husflidskole) i 48-49 (ett år).
Arne fikk snekkerjobb hos Vestre orgel og pianofabrik på Haramsøya i januar 1950. Var der bare til sommerferien, men rakk å møte en butikkdame som het Kari. Hun hadde slektninger på øya og fått sin første post og ble kona til Arne.
Sommeren 1950 begynnte Arne som snekker på Stokke fabrikker og flyttet til Spjelkavik. Kari flyttet hjem, for hun kom fra Spjelkavik, mens Arne mått finne seg en hybel. Slik bodde de til de giftet seg i seg 2.september 1950. Da flyttet de sammen og bodde i underetasjen hjemme hos henne. De begynnte å bygge i 1955 og flyttet inn i nytt hus i Nylandsvei 32 i Spjelkavik, på Arne's 30-årsdag.
Kari og Arne har 5 barn og 13 barnbarn.
Arne gikk av med pensjon i 1987 og hadde da arbeidet som snekker i 37 år på Stokke fabrikker i Spjelkavik. Fortsatt er han i god form og arbeider jevvnt og trutt i snekkerbua i kjelleren. Den er ikke så stor, kanskje bar 1,5 x 1,5 meter, men der har han ordnet seg med TV og varme i golvet. Her trives han og det er ikke få flotte tregjenstander som har blitt formet her. Kister, daller, skap, øser og all slags fine ting. Ikke alt fikk plass til å monteres på "verkstedet", men da monterte han i kjellerstua. Vinteren 97/98 laget han seks kaketiner med flotte utstkjæringer. En til hver av kvinnfolka. Typisk Arne. Tidligere en vinter lagde han en golvklokke til hvert av barna. Utrolig produksjon på så lite golvareal. Men slik er det nå en kan faget.
Arne har sittet i svennenemda siden på 50-tallet.

Arne døde på Ålesund sykehus september 2017.


Kari og Arne under middagen i Steinar 80-årsdag.





Barneflokken Arne vokste opp i:
1. Steinar f.1918 Gift med Sigrid Vaa
2. Bergliot f.1922 Gift med Olav M. Solberg
3. Kjellaug f.1922 Gift med John O.Staverløkk
4. Borgny f.1924 Gift med Ole A.Indset
5. Reidun f.1926 Gift med Kåre Olav Løvstad
6. Arne f.1926 Gift med Kari
7. Solveig f.1929 Gift med Bjarne E. Staverløkk

Kilder: Busetnad og folkeliv i Soknedal, bind IV side 227 og fortalt av Arne selv 18.3.98.
Fil: jostein\jos3-6.html

Returner til toppen av siden